Macula degeneratie | Oogzorg | Hartemink Optiek Doetinchem

Herkenning van Macula degeneratie

Drie signalen die kunnen wijzen op macula degeneratie:

  • Vervormd zicht: rechte lijnen lijken golvend of krom, en vlakke oppervlakken kunnen bobbelig lijken.
  • Verminderd centraal zicht: problemen met het zien van details in het midden van uw gezichtsveld, zowel dichtbij als ver weg.
  • Veranderde kleurperceptie: Kleuren lijken minder levendig en soms moeilijker te onderscheiden.

Als u deze symptomen herkent, is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een oogonderzoek en oogmeting. Bij vermoeden van Macula degeneratie verwijzen wij u altijd door naar de oogarts.

Macula degeneratie is een oogaandoening die voornamelijk voorkomt bij ouderen en invloed heeft op het centrale deel van uw netvlies, de macula. Dit kan leiden tot verlies van het scherpe, centrale zicht dat u nodig heeft voor activiteiten zoals lezen en autorijden. 

Naast de eerder genoemde symptomen kunt u ook last hebben van een donkere, lege plek in het midden van uw gezichtsveld. Macula degeneratie treedt vaak op in twee vormen: ‘droog’ en ‘nat’. De ‘droge’ vorm ontwikkelt zich langzaam en is de meest voorkomende, terwijl de ‘natte’ vorm sneller optreedt en ernstiger kan zijn.

De mogelijke oorzaken van macula degeneratie zijn:

Behandeling en ondersteuning

Hoewel u niet kunt genezen van Macula degeneratie, kunnen behandelingen zoals speciale voedingssupplementen, lasertherapie, of injecties in het oog helpen om de progressie te vertragen en het zicht te behouden.

Wat wij als opticien voor u kunnen doen

Als u merkt dat uw zicht verandert of slechter wordt, kunt u bij ons een oogmeting laten doen. Als wij daar aanleiding toe zien, doen wij niet alleen de oogmeting. Wij bieden u dan ook een oogonderzoek aan, zonder extra kosten. Voorafgaand aan en tijdens uw bezoek zullen we een aantal vragen stellen om beter te begrijpen over de achtergrond van uw klachten. Wij analyseren hoe uw zicht is en hoe uw algehele ooggezondheid ervoor staat. Daarbij letten wij goed op tekenen van Macula degeneratie en andere oogproblemen. Als wij iets ongewoons merken, zullen wij u altijd adviseren om een oogarts te bezoeken voor een uitgebreidere controle. Deze manier van werken helpt ons om eventuele problemen vroeg aan te pakken, zodat wij samen met u uw ervoor kunnen zorgen dat u goed (of zo goed mogelijk) blijft zien.

Kom voor advies naar onze optiek

Denkt u dat u mogelijk Macula degeneratie hebt? Dan bent u van harte welkom in onze optiek. Wij stellen u de nodige vragen, kijken naar uw ogen en bespreken met u onze bevindingen en de mogelijkheden van een eventuele doorverwijzing naar de oogarts.

Een afspraak maken is verstandig. Zo weet u zeker dat u meteen aan de beurt bent.

Uw bezoek inplannen?

Uw bezoek inplannen regelt u eenvoudig online of telefonisch met ons.

Voordelen van uw bezoek plannen:

  • Gemakkelijk online of telefonisch inplannen
  • U wordt direct geholpen
  • Wij kunnen alle tijd voor u en uw ogen nemen
Op Woensdag 17-07 en 24-07 zijn wij gesloten.
Op Woensdag 17-07 en 24-07 zijn wij gesloten.